Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?


Lees wat fluvius erover te zeggen heeft... (

Gemiddeld telt België zo’n 1.553 uren zon per jaar, goed voor een gemiddelde van 150 kWh per m2 zonnecellen. Dat is precies voldoende om een jaar lang je koffiezet, dampkap en stofzuiger te gebruiken. Alvast een goede reden om te investeren in zonnepanelen. Al hangt de exacte opbrengst uiteraard af van het type zonnepaneel en de oriëntatie ervan. Bekijk onderstaande checklist en kom te weten of ook jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

 

1. Is je dak in conditie?

Zonnepanelen blijven 20 tot 30 jaar liggen. Herstellings- of renovatiewerken aan je dak laat je dus het best uitvoeren vóór je ze installeert. Verder moet je elektrische installatie in goede conditie verkeren. Vaak is de modernisering van de meterkast en het verdeelbord geen overbodige luxe.

 

2. Is je dak voldoende geïsoleerd?

Ook je dak isoleren doe je best vooraf. Hoe goed je isoleert, wordt uitgedrukt met de R-waarde of warmteweerstand. Bekijk de verschillende soorten isolatie, en onderzoek of je in aanmerking komt voor een isolatiepremie.

 

3. Is je dak naar de juiste kant gericht?

Voor een optimale opbrengst richt je de zonnepanelen tussen het zuidoosten en het zuidwesten. Je hebt een iets lager rendement als je dak naar het oosten of het westen georiënteerd is.

 

4. Heeft je dak de juiste hellingsgraad?

Alle daken met een hellingsgraad tussen 20° en 60° zijn geschikt voor zonnepanelen. Maar ook op platte daken kan je zonnepanelen plaatsen. Dan positioneert de installateur ze in de ideale hellingshoek.

 

5. Ligt je dak uit de schaduw?

Soms zorgt een schoorsteen of een hoge boom ervoor dat een deel van je dak tijdelijk geen zonlicht opvangt. Of misschien zijn er in je buurt nieuwe gebouwen gepland die een schaduw op je dak gaan werpen? Uw Zon voert vooraf een grondige schaduwanalyse uit, en benut dus enkel het optimale dakdeel. Zo ben je zeker van het hoogst mogelijke rendement.

 

Vooral ‘NEE’ geantwoord?

Geen paniek! Je hebt voldoende andere opties. Zonnepanelen hoeven immers niet per se op het dak te liggen, want er bestaan bijvoorbeeld ook losstaande panelen en gevelpanelen (zonneluifels), deze kunnen dan zelfs al zonnewering gebruikt worden.

Vraag nu uw vrijblijvende offerte aan

0800/11 405