Geïntegreerde zonnepanelen

Ooit gehoord van Building Integrated Photovoltaics of BIPV? Dat zijn zonnepanelen met een bouwkundige én stilistische functie. Ze liggen namelijk niet op je dak, maar zijn in je gevel, dakpannen of zonwering geïntegreerd. Zo zijn je fotovoltaïsche panelen meer dan gewoon een duurzame techniek voor je woning: ze maken deel uit van het bouwproces.

BAKGOOT: Vormt een geheel met de dakconstructie en wordt in de kroonlijst ingewerkt. Van beneden uitzie je ze niet, aangezien ze bekleed worden met planken of plaatmateriaal.

INGEWERKTE GOOT

Veel meer energie

Het grote voordeel? Omdat de panelen letterlijk een deel van je huis zijn, beslaan ze een veel grotere oppervlakte dan traditionele zonnepanelen op je dak. Daarom kan je er ook een pak meer energie mee opwekken.

Het Belgische bedrijf ISSOL paste de techniek bijvoorbeeld al toe in grotere gebouwen zoals Poste du Louvre in Parijs of het Gare Maritime en Botasolar in Brussel. Maar in België kan je BIPV ook al gebruiken in je eigen (ver)bouwproject. Zo wek je genoeg energie op om niet bijna-energieneutraal, maar zelfs passief of energiepositief te wonen. Je bouwt meteen mee aan de smart cities van morgen.

Esthetische sandwich

Hoe BIPV precies in elkaar zitten? Je kan je de panelen het best voorstellen als een soort sandwich, waarin een laag PVB-plastic met fotovoltaïsche cellen tussen twee lagen glas zit. Het systeem op zich werkt op dezelfde manier als traditionele zonnepanelen. Het esthetische aspect is dan ook het voornaamste verschil. Omdat ze de vorm van onder meer hout of marmer kunnen aannemen, gaan ze gewoon mee op in de stijl van je huis of het appartementsgebouw waarin je woont.

Twee vliegen in één klap

Reken er wel op dat je wat meer betaalt dan wanneer je voor traditionele zonnepanelen zou kiezen. Dat is natuurlijk logisch, want je BIPV vervullen een dubbele rol: zowel die van groene-energieopwekker als die van architecturaal bouwmateriaal. Met BIPV sla je dus twee vliegen in één klap, want behalve zonnepanelen heb je er meteen ook een nieuwe gevel, dakbedekking of zonwering bij.