PREMIES

Kies je voor een nieuw dak, dan kan je bij de Vlaamse regering enkele premies en subsidies aanvragen. De hoogte van deze premies is afhankelijk van je woonplaats, inkomen en leeftijd.

De Overkoepelende renovatiepremie vervangt de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie. De Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Ook aanvragen voor de vorige renovatiepremie zijn niet langer mogelijk.

Enkel wie al een eerste deel van de premie heeft gekregen, kan nog een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op 31 januari 2021.

De voordelen op een rijtje:

Het afbreken en vervangen van bestaande dakstructuren

Aanbrengen of vervangen van dakgoten en regenafvoer.

De opbouw van draagkrachtige elementen.

Aanbrengen of vernieuwen van dakopeningen als dak(vlak)ramen, koepels en schouwen.

De behandeling van de dakstructuren tegen (huis)zwam en insecten.

Natte of droge kalkbepleistering op de onderkant van het dak.

Vernieuwing van de waterdichte dakbedekking.

Let op, dakisolatie of zoldervloerisolatie kan enkel in aanmerking komen voor een premie als er ook structurele werken aan de dakstructuur (opbouw of vervanging) of aan de zoldervloer worden uitgevoerd. Je kan echter in aanmerking komen voor een isolatiepremie van je netbeheerder (fluvius).  De werken moeten door een erkend aannemer uitgevoerd worden.

https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/premie-dak-of-zoldervloerisolatie meer info op www.premiezoeker.be

Hoeveel bedragen de premies?

De premie bedraagt 20 of 30 procent van het factuurbedrag (exclusief btw). Het precieze percentage is afhankelijk van je inkomen.

De dakrenovatie premie is gelimiteerd tot een bedrag van 3.333 euro (Categorie 2: Dakwerken). Andere categorieën zijn ruwbouw, schrijnwerk en technische installaties.

De premie loopt op tot wel 30% van uw totale gefactureerde kosten (met een maximum van €15.000,-). Wilt u weten welk bedrag u voor uw nieuwe dak kunt terugvragen? Zoals eerder vermeld kunt u ook een premie aanvragen voor het isoleren van uw nieuwe dak. Naast dat deze premie van de Vlaamse regering flink kan oplopen, krijgt u ook nog eens voordelen van uw energieleverancier.

Kortom, informeer bij zowel uw lokale gemeente, als uw energiemaatschappij op welke subsidies en premies u aanspraak kunt maken tijdens het renoveren van uw dak.

Hoeveel bedragen de premies?

Voor het renoveren van je dak geldt het verlaagd btw-tarief van 6 procent.  Dit geldt enkel voor privéwoningen ouder dan 10 jaar, al komen woningen die deels (minder dan de helft) voor professionele doeleinden gebruikt worden ook in aanmerking.

Daarnaast moeten de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde erkende aannemer gebeuren